fredag 13 september 2019

Vår utvecklingsdag

I måndags när förskolan var stängd var all personal på förskolorna i vårt område samlade på Kockum Fritid för fortbildning.

Det var en härlig blandning av stort som smått. På förmiddagen ägnade vi oss åt att gå igenom Malmö stads policys och planer som är viktigt för all personal att känna till. Här diskuterade vi även arbetsmiljön. Efter det presenterade ledningen områdets pedagogiska plan som ni kan se bifogad som bild. Här ligger fokus på den relationella pedagogiken, anknytning och begreppen utbildning och undervisning.

Efter detta var det dags för teambuilding för alla arbetslag. Vi skannade av qr-koder och fick olika uppdrag i form av gåtor som resulterade i 10 bilder där arbetslaget också skulle vara med. Det blev ett härligt bildspel med bilder och vinnarna blev avdelningarna Skeppet och Droppen på Rönneholms förskola, för härlig kreativitet.

På eftermiddagen informerade ASF (Arbetsmarknads- och socialförvaltningen) om den anmälningsplikt som gäller för all personal som arbetar i förskola och skola när vi känner oro för ett barns hemförhållanden. En viktig fortbildning som vi regelbundet behöver återkomma till.

Vi avslutade dagen med diskussioner kring begreppen utbildning och undervisning. Förskollärarna samlades i diskussionsgrupper som en fortsättning på det nätverk de varit med i under våren. Barnskötarna såg två filmer om begreppen och fick diskutera detta utifrån sin yrkesroll. Detta är begrepp som nu är inskrivna i förskolans läroplan och som vi kommer fortsätta diskutera framöver.